Stortriss
En blogg om min segelbåt av modell Stortriss Mark II

Fixa ström i segelbåt

Publicerad 2014-04-28 22:28:18 i El ombord, Renovering,

Från början var det bara ström kopplat till två brytare i båten. En för lampan i båten och den andra för lanternorna. Vill egentligen inte hålla på o dra om massa kablar för att modernisera det hela utan bara byta ut strömbrytarna och få ditt en voltmätare för att se hur mycket ström jag har kvar att tillgå och dessutom installera ett 12-volts uttag så jag kan ladda mobilen och liknande.  Slarvade lite med att ta bilder idag så här är en tidigare bild av hur det såg ut från början. Alltså två små svarta strömbrytare. 
 
 
Borra i glasfiber är inte roligt.. efter den här bilden tog batteriet slut i min iphone så att ja hade behövt det där 12 volts uttaget.. :)
 
Nu är det lite skitigt och dåligt ljus men så här är iallafall en hint om resultatet. En strömbrytare för lanternor och lampan i båten. Kopplade allt på samma för att jag inte ville borra mer. Dessutom tänker jag koppla ur lampan i båten för att istället använda tryckknappslampor som används i gargerob. Allt för att dra så lite kablar som möjligt. 
 
Strömbrytaren aktiverar även voltmätaren. 12-voltsuttaget fungerar hela även fast strömbrytaren är av. Jag blev kanon nöjd med resultatet!

Tack till Ibbe och Emil mina två vänner som är elektriker och gjorde all kabeldragning. Det här hade jag aldrig löst själv haha! 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela